Vervolg nachttrein etc
Blijf op de hoogte en volg Tineke
05 April 2014 | China, Chengdu
Ons eigen ontbijt gemaakt, thee en koffie gemaakt. Heet water is gedurende de hele reis te tappen, iedere coupe heeft een grote thermoskan. Elk treinstel heeft een eigen steward. Als de trein stopt staat hij of zij in vol ornaat, met pet op, bij de ingang van de wagon.
Onderweg bergen, heel veel bloesem bomen, in bloei en dat in combinatie met het gele koolzaad.
Veel mensen zijn bij de familiegraven bezig , de graven zijn netjes gemaakt en versierd met linten en bloemen. Rivieren zijn enorm breed soms, nu niet vol water.
Op de perrons ligt geen enkel papiertje, de velden en akkers zijn keurig aangeharkt en geen spatje onkruid. Bij elke stad waar we stoppen worden nieuwe wijken gebouwd en oude gesloopt.
De wegen zijn erg breed, vaak 6 of 8 banen, veel gaat onderlangs en bovenover. In Chengdu wordt het verkeer, ondanks de stoplichten, geregeld door 1 of meer politie agenten en dan zijn er ook nog verkeersregelaars apart voor de fietsers en brommers.op een groot kruispunt zijn al gauw meer dan 10 mensen aan het werk. Er stopt geen enkele auto voor een zebrapad en soms ook niet als het licht voor voetgangers op groen staat. Het afslaand verkeer mag kennelijk gewoon door. Oversteken is dus een avontuur op zich.
Inmiddels zijn we aan de lunch toe. Men komt geregeld met van alles aan eten en drinken langs, ook met complete warme maaltijden,maar ook met bv. leren portemonnees. Je hoeft je dus niet te vervelen hier.verder kun je natuurlijk even gaan buurten.
Rotswoningen, soort tuf steen gebergte.
In de middag arriveren we in Luoyang, logeren in 4 sterren hotel Peony Plaza. Luxe plek. Vandaag is hier het festival van de pioenrozen begonnen en na een heerlijke douche nemen we met zijn vieren een taxi naar Wang Chen park waar de pioenrozen nu volop bloeien. Een toegangskaart kunnen we bij de receptie van het hotel kopen.
Voor 7 Yuang zijn we op onze bestemming,dat kun je niet eens omrekenen in Eurocenten.
Hier is het een drukte van belang. Vele Chinese families komen hier naar toe vandaag. Veel vrouwen hebben een versiering met pioenrozen op het hoofd. Iedereen is vrolijk en wij zijn hier ook een bezienswaardigheid en de mobieltjes worden kwistig gebruikt. Soms is er iemand zo moedig om te vragen of ze met ons op de foto mogen en dat doen we dan ook. Omgekeerd willen wij ook af een toe een foto van hen en dat is ook meestal akkoord. Het park is enorm groot en verdeeld in een cultureel gedeelte, de pioenrozen en een soort pretpark met reuzenrad. Er schijnt ook een grote dierentuin te zijn, er lijkt een kabelbaan over heen te gaan. Er zijn grote vijvers waar men in bootjes rond vaart en een kleinere vijver met soort waterfietsen en doorzichtige ballen waar je in loopt op het water. Er worden prachtige waaiers beschilderd. En natuurlijk de prachtige pioenrozen in allerlei kleuren. Het is een gezellige boel hier.
We blijven tot half zeven, gaan dan eten in een restaurant waar we de enige buitenlanders zijn tot hilariteit van de andere bezoekers. Iedereen is erg behulpzaam en we wijzen aan wat we eten willen. Heerlijk gegeten. Inmiddels lukt het om zelfs een pinda met stokjes te eten, de lange mie slierten worden deels geslurpt .
Kleine kinderen hebben hier geen luier km, maar een broekje aan wat rond de billen open en is en als er een gezinnetje binnen komt en oma zit net met het kindje op schoot begint het vrolijk op de grond te plassen. Geen punt, de vloer wordt even gedweild. Heel gewoon. Als er iets groters geproduceerd moet worden kan dit buiten op de stoep. Ook dit wordt keurig opgeruimd. Kinderen zijn hier waarschijnlijk heel snel zindelijk.
Een taxi terug is wat lastiger. Er stopt echter een tuktuk en dat gaat ook, we passen er net in met
z' n vieren. Er was nog even verwarring over het adres maar dat komt omdat onze reisgenoot een kaartje van vorige hotel had laten zien en dat ligt meer dan 1000 km hier vandaan!