Novgorod
Blijf op de hoogte en volg Tineke
24 September 2019 | Rusland, Novgorodskaya
In de hoofdstraat staan statige gebouwen, zoals het Regionaal Museum, het lokale theater en de kathedraal. De stad was ooit een belangrijk handelscentrum. Honderden jaren geleden wedijverde Tver nog met Moskou. Nu is Tver waarschijnlijk meer een leuke provinciestad.
De bekendste bezienswaardigheid is het Reispaleis van Catharina de Grote, dat tegenwoordig een museum met kunstwerken is. Catharina, de tsarin , overnachtte in dit paleis tijdens haar reizen per koets tussen Moskou en St. Petersburg. Nadat Tver in 1763 vrijwel volledig afbrandde, liet Catharina de stad herbouwen. Voor het ontwerp gebruikte ze het stadsplan van St. Petersburg als voorbeeld. Het paleis is onlangs bijna geheel gerestaureerd, nog niet alle werkzaamheden zijn klaar, maar het grootste gedeelte wel en het ziet er prachtig uit.
Aan het eind van de ochtend vertrekken we naar Veliki Novgorod, de oudste stad van Rusland. Het is de laatste bestemming die we bezoeken binnen de Gouden Ring.
Ons hotel ligt niet ver van het Kremlin af, we kunnen het lopen en dat doen we dan ook.
Een paar huizenblokken van ons hotel af staan brandweerwagens met zwaailicht aan . Er blijkt een brand te zijn, uit het dak van het grote gebouw komen grote rookwolken en er komen steeds meer brandweerauto's bjj. De ladder wordt uitgeschoven, zo hoog als mogelijk is en een brandweerman in een dik brandwerend pak klimt met een slang in de hand naar boven , tientallen meters totaan het dak. Een tweede man klimt omhoog om de waterslang te recht te houden. Duurt even voor het water tot boven komt maar al spoedig beginnen de bluswerkzaamheden . Enorme rookontwikkeling op het hele dak, er staan nu een groot aantal brandweerwagens. We blijven een tijdje kijken maar lopen dan verder, richting de brug, waar we mooi uitzicht op het Kremlin hebben.
Door een parkje met een groot beeld waarvan de betekenis ons ontgaat.
De muren van het Kremlin zijn roodkleurig en zien er puntgaaf uit. Binnen het Kremlin is een museum ( met Russiche ikonen), een kerk etc. Morgenochtend gaan we het uitgebreid bekijken, het is nu al schemerig aan het worden.
We lopen over de andere brug terug, zien nog een breed strand aan de rivieroever en gaan dan op zoek naar een restaurant. We eten een heerlijke Stroganov en genieten van een lekker glas wijn. De portie had wat ons betreft iets groter mogen zijn, prachtig opgediend , dat wel.
Het is fris buiten, lekker wandelweer, zal vannacht rond vriespunt zijn, maar vandaag hebben we prima weer gehad.