Butte en bijzonder museum
Blijf op de hoogte en volg Tineke
10 September 2016 | Verenigde Staten, Butte
We vertrekken vandaag uit Bozeman om richting het Glacier NP te gaan. We gaan verblijven in een gehucht dat Hungry Horse heet.
Het is prachtig weer vandaag, warm en wolkenloos. We maken een koffiestop in het oude stadje Butte. Tijdens zijn hoogtijdagen, tussen het eind van de 19e eeuw en 1920, was Butte een van de voornaamste kopervindplaatsen. De stad kende honderden bars en saloons en een beroemde rosse buurt.
Nu staat er veel leeg, maar er zijn ook prachtige oude gebouwen bij. Alle gebouwen zijn heel groot, dat zal ook de reden zijn dat dit bijna niet betaalbaar is, of te onderhouden is. Er is vandaag ook een boerenmarkt, alle kooplui hebben hun producten mooi uitgestald: groenten, fruit , jam, zelf gemaakte zeep, cupcakes, een kar vol meloenen. Er zijn ook nog twee musici .
Ook hier weer antiekwinkels. Dit keer is mooi ingericht pand: tafels gedekt met complete serviezen en glazen. Je kunt zo aan het diner. Ook hier ontzettend veel spullen.
We drinken koffie in wat voorheen een hotel was,nu ingericht als taarten en cup cakes winkel, waar je ook koffie kunt drinken. Er zijn niet veel zitplaatsen , maar in dit land neemt men meestal koffie " to go" mee. Leuk ingericht en ze verkopen ook nog allerlei dingetjes.
Dan vervolgen we onze weg door het mooie landschap van Montana. We rijden door Indianen gebied heen, de namen van de rivieren staan in twee talen op de borden.
Bij een mooi uitkijkpunt worden we gewezen op de aanwezigheid van ratelslangen, we maken kennis met een viertal knullen die samen met een bewoonster de omgeving gaan bekijken. Één van de jongens spreekt wat Nederlands, hij is ooit in Den Haag geweest en heeft o.a. de volgende zin geleerd:" retteketet, beter bed" ws heeft hij geen idee wat het betekent, net zo min als de volgende vraag die hij me stelt " wil je met me trouwen?" . Als ik mijn antwoord geef, schieten zijn vrienden in de lach.
We stoppen in de middag bij een zeer bijzonder museum: een echtpaar heeft jarenlang spullen verzameld en alles uiteindelijk ondergebracht in een " museum" . Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat hier: de grote dingen als auto's, helicopters, boten, landbouwwerktuigen etc staan buiten. Binnen is een grote ruimte ingericht, mem heeft geprobeerd om spullen van hetzelfde soort bij elkaar te zetten. Dat lukt niet altijd en soms lopen de tijdlijnen ook enigszins door elkaar, maar dat mag de pret niet drukken. Veel oorlogsmaterieel , uniformen, pamfletten, geweren, motoren. Dan weer oude spullen uit een woonkamer, keuken. Fietsen, brommers, buitenboordmotoren , oude politie auto's. Er zijn op het terrein een aantal oude huisjes, komen uit het dorp en zijn soms weer geheel ingericht: een schoolklas, de kapper, de tandarts, de jager. Het is teveel om allemaal te bekijken in één keer. Er zijn ook veel schenkingen gedaan, en zo is een hele unieke collectie ontstaan.
We komen bij het Flathead Lake, een enorm groot meer, we rijden er een heel eind langs en komen steeds dichter bij Hungry Horse. Onze verblijfplaats voor de komende dagen en nachten. Van hieruit is het Glacier NP goed te bereiken. We slapen in een stoere kamer van dikke houten balken, een houten vloer en al het meubilair is van hout