Kastelen
Blijf op de hoogte en volg Tineke
13 Juni 2016 | Zweden, Örebro
Het is weer een zonnige dag vandaag. Vandaag op kastelentocht.
Rond het Mälarenmeer staan meer dan 100 kastelen, paleizen, landhuizen. Niet allemaal te bezichtigen of makkelijk te bereiken, maar we kijken wel waar we op uitkomen.De eerste wordt kasteel Strömholm , een prachtig slot dat zich in de zon koestert. We zijn te vroeg , het gaat pas om 12.00 uur open, maar de tuinen zijn ook prachtig. Het slot ligt op een eiland en wordt omgeven door een wild stromende rivier. Ook hier is het hoogteverschil tussen het water in het ene meer en de andere kant heel groot. Geen vijand die het zou wagen om in dit woeste water te gaan proberen naar de overkant te komen, dat zou je niet overleven. Gelukkig voor ons is er een mooie brug en is het slot goed bereikbaar. Lang in particulier bezit geweest, nu is het een museum. Achter het kasteel een groot veld voor paardendressuur, met tribunes. De bijgebouwen zijn nu in prive bezit, eentje is een café, helaas ook nog dicht, maar het is heerlijk wandelen hier.We maken een stop in Västeras , waar we op zoek naar een wc in een groot gebouw terecht komen waar allerlei activiteiten gaande zijn. De bezoekers zijn voornamelijk mensen uit het Midden Oosten, aller vriendelijkst en we zwerven een aantal gangen in de kelder door want er zijn " overal toiletten ", wij zien vooral veel gesloten deuren.
Västeras heeft een paar mooie oude gebouwen, verder veel moderne winkels en speelse beelden van soort Bambi' s in de stad staan.
Ook in Enköping stoppen we, ook een leuke plaats, hier strijken we neer aan het strand, wat bestaat uit groen gras, om onze lunch te nuttigen. Er is een openlucht zwembad in het meer , eigenlijk zijn het twee duikplanken met een steiger , maar dit voldoet prima.
Dan volgt er een zoektocht naar kasteel Skokloster. We volgen de borden, maar deze zijn ineens verdwenen. Gelukkig is er weer een zeer behulpzame Zweed, die ons uitlegt dat het erg lastig te vinden is. Hij komt er zelf net vandaan en legt uit hoe wij er kunnen komen.
Het blijkt nog vele kilometers weg te zijn, ligt richting Upsalla! We houden vol , rijden door de " middle of no where" en als de weg eindigt bij het meer , staan we bij het kasteel.
Het grote kasteel mee zijn vier grote torens op de hoeken staat in de steigers, maar is wel open.
Het Skokloster kasteel is gebouwd in opdracht van Carl Gustav Wrangel in 1654. Het materiaal kwam uit de hele wereld en ook de inrichting kwam overal vandaan.
Één van de kleinkinderen maakte er een museum van in 1702 en vanaf 1967 is het kasteel en het park in bezit van de Zweedse overheid. Carl Gustav heeft nog in Leiden gestudeerd.
Skokloster is het grootste kasteel dat een " burger" ooit in Zweden heeft laten bouwen. Er staan meer dan 50.000 voorwerpen, iets teveel om allemaal te bekijken. Bovendien is het erg donker binnen. Er brandt geen licht om alle spullen te beschermen tegen de invloed van daglicht. Dat is een mooie gedachte , als bezoeker zie je iets minder van de fraaie inrichting. De schilderijen uit die tijd zijn vooral groot en donker. We mogen wel zelf rondlopen en als we iets willen weten zijn er bewakers aanwezig . Het is er steenkoud, gelukkig hebben we een trui aangetrokken omdat het weer wat lijkt te betrekken.
Er staan inderdaad veel voorwerpen die overal vandaan komen. We mogen alleen de eerste verdieping bekijken, de rest is gesloten. Om het kasteel heen ligt een groot park en aan de zijkant het meer.
Naast het kasteel staat een grote kerk, is uit 13e eeuw en heeft bij het klooster behoord ( dat staat er nu niet meer) . De kerk heeft een toren van hout en eentje van steen.
Dan wordt het tijd om richting Stockholm te gaan en in te checken in ons hotel.