Stockholm, Zweden
Blijf op de hoogte en volg Tineke
05 Juni 2016 | Zweden, Stockholm
Vroeg in de ochtend naar Schiphol waar het erg druk is. Dit keer moeten alle opladers, het fototoestel , snoertjes etc uit de koffer om door de douane gecontroleerd te worden. Grappig, vorige week mocht ik al deze spullen gewoon in mijn koffertje ( handbagage) laten.
Het is mooi helder en zonnig weer, plekje bij het raam en dus genieten van het mooie uitzicht , eerst op Denemarken en later op Zweden. Op het vliegland van Stockholm is het rustig, als één van de eersten komt onze koffer op de band, we staan dus snel buiten. Even uitzoeken welke shuttlebus er naar het autoverhuurbedrijf gaat, maar ook dat verloopt vlotjes , zo ook de uitgifte van de auto, die een maatje groter uitvalt dan er is gereserveerd , dit vinden wij niet erg.
Ons hotel ligt in een buitenwijk van Stockholm, we zijn veel te vroeg, de kamer is pas vanmiddag beschikbaar , dus bagage achter slot en grendel bij de receptie , plattegrond van Stockholm mee en we gaan kijken of we richting het oude stadscentrum kunnen komen en, wat veel lastiger is , je auto ergens kwijt te kunnen.
Ons doel was dan ook ietwat aan de rand van het centrum , maar op de één of andere wijze komen we midden in Gamla Stan terecht, de plek met alle paleizen en kerken. Ook een parkeerplek vinden we zomaar, alles is hier betaald parkeren , maar de automaat is kapot en we gokken het maar .
Stockholm is een bijzondere stad, bestaat uit 14 eilanden en Gamla Stan kan het beste lopend bekeken worden. Hier staat het enorm grote koninklijk paleis, veel historische gebouwen ,kerken en musea. Er zijn hele smalle straten, leuke pleintjes met terrasjes. Het is prachtig weer, ca 26 graden in de zon en uit de wind. We ontdekken het smalste straatje, de prachtige huizen in mooie kleuren, we maken het wisselen van de wacht mee: een heel regiment marcheert door de stad, vooraf gegaan door het muziekkorps en aan het eind van de stoet een politiewagen zodat de soldaten door kunnen lopen. Er volgt een heel ritueel op het grote binnenplein bij het paleis.
We duiken kleine zij straatjes in, zitten op een terrasje aan het water in de zon en genieten van al het moois.
Tegen het eind van de middag zoeken we ons hotel op en lopen ons een slag in de rondte door de vele gangen die dit hotel heeft naar onze kamer. Tijd om te relaxen.