Arches
Blijf op de hoogte en volg Tineke
11 September 2013 | Verenigde Staten, Moab
Eerst naar Dead Horse End, een staatspark. Deze plek is zo genoemd omdat cowboys wilde mustangs hadden gevangen en op de punt van de uitloper in deze vlakte, die de vormvan een hoofd met nek heeft, konden ze relatief makkelijk de boel afsluiten. Om een duistere reden vergaten de cowboys de paarden en de arme dieren van dorst gestorven en dat met uitzicht op de Colorado rivier!
Er wordt hier ook zout gewonnen, hiertoe zijn grote terrassen aangelegd, een wonderlijk gezicht, deze helderblauwe en witte water vlaktes in het groene landschap, tussen de bergen en enorme canyons. Je hebt een geweldig uitzicht hier, ook op de Colorado, die zich in bochten door de canyon slingert.
De grond is hier, net als in de andere parken, heel kwetsbaar. Het schijnt dat er soort micro organismen heel belangrijk zijn voor het complete eco systeem, maar dat het door een voetstap makkelijk vernietigd wordt en vele tientallen jaren nodig heeft om te herstellen. Het is dus niet de bedoeling dat je hier overal rond banjert, maar vooral op de paden blijft. Er zijn overal mooie trails uit gezet, naar bijzondere uitkijkpunten, dus dat moet we lukken.
Eind van de ochtend naar het nationale park Arches, bekend om zijn mooie rode rotsen en uitgesleten bogen. Er zijn vele vreemd gevormde rotsen: lange pilaren, die op beelden lijken; enorme rotsblokken, grote bogen. Dit alles ontstaan door wind, regen, erosie, zon en kou. Het is hier semi woestijn klimaat. We bekijken de " south window" en de daar schuin tegenover liggende boog. De bogen zijn soms enorm groot. We lopen heel wat af vandaag, want alles is even bijzonder.
In de middag zien we een pad naar de " delicate arch" . Ik heb de info niet geheel gelezen en het eerste stuk was wel " easy" , de echte trail was een stuk minder makkelijk. Er wordt aangeraden minstens 2 liter water mee te nemen, een deel gaat nl over een lang, steil en breed rotsplateau, waar de zon ook aardig op terug kaatst. Na deze stevige klim lopen we nog een stuk over een richel op een hoge bergkam en dan wordt onze inspanning beloond met een prachtige boog plus uitzicht. Genietend van deze bijzondere plek houden we een pauze. De terugweg gaat aanzienlijk sneller en we maken nog een klein ommetje langs de muurschilderingen.
Hierna volgen o.a. de versteende zandduinen, een smalle kloof waar we over rotsblokken klauteren en een wandeling naar de " landscape arch" . Deze laatste is een hele grote, maar hele smalle boog. De zon zakt al aardig en het rood wordt steeds dieper van kleur.
Dan terug naar onze B&B , douchen, uit eten in Moab. Leuk eettentje, heerlijk gegeten, normale porties, zodat er nog ruimte is voor " home made cheesecake".