Granada
Blijf op de hoogte en volg Tineke
11 Mei 2018 | Nicaragua, Granada
Nicaragua is een prachtig land mrt vriendelijke, gastvrije , hardwerkende mensen. Het is te hopen dat er naar de mensen geluisterd gaat worden.
Gisteren liepen we langs een groot veld met meloenen. Er was een man aan het werk en we wilden weten hoeveel hij er op zijn veld had staan. Hij dacht dat we een meloen wilden, we probeerden uit te leggen dat dit niet de bedoeling was, we hadden ook geen geld bij ons, we waren zomaar wat aan het wandelen. Het hielp niet, we kregen een grote meloen mee, sjouwden het mee naar ons hotel en hebben de meloen aan de jongens van het restaurant gegeven.
Uitgebreid ontbijt met oa verse broodjes, uitslapen komt er toch niet van, vóór het ontbijt eerst gezwommen in ons heerlijke bad. We gaan richting de overdekte markt. Onderweg ontdekken we allerlei leuke, mooie en verrassend grote gebouwen, soms met veel 3 patio's , zwembad etc. Overal veel kunstwerken aanwezig, soms te koop, soms gewoon in bezit.niet alleen uit Nicaragua maar ook uit Mexico, Guatemala , Peru etc, voornamelijk gebaseerd op de Maya en Azteekse kunt. Variërend van beelden, schilderijen, weefwerk tot maskers etc. Één hotel heeft overal zitjes met zeer bijzondere , moderne stoelen en tafeltjes, andere weer juist weer de klassieke, zware , glanzend glimmende houten eettafels en stoelen. Heel smaakvol .
Het duurt dus even eer we bij de markthal aankomen. Tot onze verrassing vinden we buiten een tafeltje waar een horloge maker zit. Elly koopt een nieuw bandje en ik heb een nieuwe batterij nodig. Het bandje wordt erop en mijn batterij erin gezet, voor ieder 100 cordoba ( ca 3,-) kunnen we weer kijken hoe laat het is. Niet dat we dat nu vandaag nodig hebben, maar straks op de terugweg naar huis over een paar dagen is het wel handig.
De Mercado Municipal, zit in een gebouw uit 1892,
De markt is druk, kleurrijk, vol leven en 1000 verschillende dingen te koop. De slagers zitten in een apart stuk, met allen met een hakblok. Het vlees ziet er goed uit, behalve dat wij wat minder gewend zijn aan varkenskoppen, poten met hoef er nog aan.
Tijd voor koffie en dan naar de kerk : Iglesia de la Merced, mooiste van de stad, je kunt de klokkentoren in en dat doen we dan ook, een hele smalle , ronde wenteltrap, maar boven een geweldig uitzicht over Granada. Er hangt boven een briefje met het verzoek de kerkklokken niet te luiden. Ook de kerk zelf is bezoek waard. De heiligen beelden hier zijn vaak voorzien van echte kleding, soms wat " overdone" , zodat Maria meer weg heeft van een zilverkleurige grote Barbie.
In het Parque Central is het altijd druk, kleine café's, ijsjes verkopers, de jongens met een groot bord vol zonnebrillen, souveniers ( houten fluitende vogeltjes, van maisblad gevlochten diertjes, beschilderde vaasjes). Er zijn ook muzikanten en verder gewoon mensen die lekker in het parkje zitten, net als wij.
Granada ligt ook aan het meer van Nicaragua en wij lopen richting de boulevard, dit is een plek waar je in de avond niet komen, maar overdag prima te bezoeken is . Na het gezellige straatje vol restaurants door gelopen te zijn, komen we op een deel wat een stuk armoediger is om daarna weer bij een mooi aangelegde boulevard te belanden. Er is een soort wandelpier, maar die lijkt niet veel toegevoegde waarde te hebben. De boulevard heeft prachtige planten en bomen.
Op de terugweg vinden we een soort school voor Kunst met allerlei beelden buiten, verder is het afgesloten.
In de middag bij het zwembad. Het bliksemt en dondert wat, maar de regen blijft uit.